Dość często zdarza mi się pofolgować sobie z jedzeniem podczas weekendu. Pod wpływem ogólnego odprężenia jem wówczas wszystko na co akurat najdzie mnie ochota. Hm...często w zaskakująco dużych ilościach. Bez skrupułów przyrządzam ogromną porcje spaghetti, idę na pizzę czy do rodziców na syty niedzielny obiad. Wieczorem jak co tydzień powtarzam sobie w duchu, że następnego weekendu poskromię swój apetyt. No cóż jak do tej pory bez większych efektów:-) Aby samą siebie rozgrzeszyć za te weekendowe kulinarne wybryki staram się w poniedziałki gotować lekko i zdrowo. Krem z cukinii i selera naciowego może stać się doskonałą propozycja dla wszystkich, którzy czują się przejedzeni po weekendzie:-)
Składniki: (2 porcje)
1 średnia cukinia
2 gałązki selera naciowego
łyżka masła
250 mln bulionu warzywnego
2 łyżki śmietany
natka pietruszki
sól, pieprz
Cukinię obieramy i kroimy w kostkę. Seler naciowy siekamy na małe kawałki. W małym garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim warzywa, aż lekko zmiękną. Wlewamy bulion warzywny i gotujemy na małym ogniu ok. 25 min. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie blendujemy wszystko na gładką masę i zostawiamy na ogniu jeszcze chwilę do zagotowania. Po rozlaniu do miseczek dodajemy po łyżce śmietany oraz posypujemy natką pietruszki. Nic prostszego:-)
ciekawe połączenie smaków!
OdpowiedzUsuńKoniecznie do wypróbowania !
OdpowiedzUsuń