Kto był w Lizbonie ten z całą pewnością nie oparł
się pysznym budyniowym babeczkom dostępnym niemalże w każdej kawiarence. To
najpopularniejszy przysmak tego regionu, który wraz z mocną kawą stanowi
kwintesencję Lizbońskiego śniadania. Mimo, iż od mojego pobytu w Portugalii upłynęło
sporo czasu, wciąż chodzą za mną te cudowne słodkości- „pasteis
de nata”- podawane z cynamonem i cukrem pudrem. Przyznam, że wedle pierwotnego
zamysłu ciasteczka miały wyjść nieco inaczej... Wizualnie nie są zbyt podobne do oryginalnych ale i tak są pyszne:-)
Składniki: ( 6 sztuk)
300 g gotowego ciasta francuskiego
masło do smarowania foremek
pół cytryny
laska cynamonu
1 szklanka mleka
3 małe jajka
20 g gładkiej mączki kukurydzianej
100 g cukru
cukier puder i cynamon do posypania
Ciasto francuskie zwijamy w rulon i kroimy na sześć równych kawałków. Foremkę do muffinów ( 6 zagłębień) smarujemy masłem i
wykładamy przygotowanym ciastem. (Każdy kawałek wkładamy w zagłębienie i obtaczamy nim ściany foremki). Następnie foremkę wkładamy do lodówki. Z
przednio sparzonej cytryny ścinamy żółtą skórkę. Mleko wlewamy do garnka,
dodajemy laskę cynamonu oraz skórkę z cytryny. Stawiamy na małym ogniu i powoli
gotujemy doprowadzając do wrzenia. Następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy na
kwadrans. Po tym czasie wyciągamy cynamon i skórkę z cytryny ( 1/2 skórek
możemy drobniutko posiekać i wrzucić spowrotem do mleka). W międzyczasie
nagrzewamy piekarnik do 250 stopni, oddzielamy żółtka od białek. Żółtka wraz z
1 białkiem ubijamy lekko mikserem. Mączkę ziemniaczaną rozpuszczamy w małej
ilości mleka i mieszamy z resztą. Dodajemy cukier i ponownie stawiamy na ogniu
doprowadzając do wrzenia, aż mleko z cukrem trochę zgęstnieje. Po zdjęciu z
ognia mieszamy z żółtkami. Powstały krem nalewamy do foremek z ciastem i
pieczemy ok. 10-15 min. aż nadzienie lekko się przypali i zbrązowieje.
Po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem
oraz cynamonem. Mi najlepiej smakują na ciepło, ale powinno się je jeść po
ostygnięciu.
Śliczne zdjęcia :) a takie babeczki są tak szybkie w wykonaniu a do tego muszą smakować świetnie ;)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają! MOgłabym zjeść nawet o tej porze :)
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentują, chętnie bym jedną lub dwie porwała :)
OdpowiedzUsuń