Wybieracie się na majówkę? Ja już jestem spakowana:-) Gustowna walizka, koniecznie aparat fotograficzny, spory zapas wody z cytryną lub limonką dla ochłody i obowiązkowo kilka smacznych kanapek. Tym razem przygotowałam wersję z grillowanym bakłażanem, grillowaną papryką, pomidorem, mozzarellą i świeżą bazylią. Po prostu pycha!
Składniki: ( 3 kanapki)
1 podłużna ciabatta lub 3 małe
pół małego bakłażana
pół czerwonej papryki
pomidor
pół kulki mozzarelli
kilka listków bazylii
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta ziół prowansalskich
Bakłażana kroimy na plastry, posypujemy ziołami prowansalskimi i skrapiamy oliwą. Podobnie robimy z papryką. Następnie warzywa układamy na patelni grillowej i smażymy z dwóch stron do przyrumienienia. ( Nie daję za dużo oliwy, gdyż bakłażan wsiąka wszystko jak gąbka i nie chcę przesadzać). Następnie przekrajamy ciabattę na pół i również grillujemy kilka chwil do zarumienienia. Następnie na jednej połówce układamy plaster bakłażana, papryki, mozzarelli, pomidora i listki bazylii. Przykrywamy drugą połówką bułki. Najlepiej zjeśc jeszcze ciepłe, ale można po ostygnięciu zapakować w papier i wziąć ze sobą na piknik:-)
ło matko Kasiak, to jest piękne
OdpowiedzUsuńOj jak mi miło:-) Walizka po dziadku, stare zdjęcia od babci, aparat od cioci, młynek ze sklepu z antykami:-D
UsuńWitaj-pięknie tu u Ciebie.Smacznie,wiosennie i kolorowo.Podoba mi się,więc rozgoszczę się na dłużej,a Ciebie zapraszam w wolnej chwili do Dobrych Czasów.Pozdrawiam.J.
OdpowiedzUsuńCóż za super piknikowy zestaw, kanapki jak cała reszta prezentują się przepięknie!
OdpowiedzUsuńPrzepiękne zdjęcia, a kanapka taka kolorowa !
OdpowiedzUsuńJakie cuda! Świetnie urządzony piknik, przepiękne przedmioty! Pozdrawiam majówkowo-deszczowo :)))
OdpowiedzUsuńKasiu cudna stylizacja :)
OdpowiedzUsuń