Pyszne Kadry

Pyszne Kadry

piątek, 24 maja 2013

Tarta francuska ze szparagami, mozzarellą i tymiankiem


Dopóki sezon na szparagi trwa w najlepsze, nie mogę się oprzeć tym smakowitym pysznościom i co jakiś czas lądują one na moim stole. Na drodze ulepszania swoich kulinarnych umiejętności ( a jeszcze wiele ulepszyć potrzeba:-), staram się, aby za każdym razem przybierały one różną formę. Tym razem postanowiłam przerodzić je w pyszną francuską tartę. Widziałam kiedyś podobną w jednym z kulinarnych magazynów i tak mi się wizualnie spodobała, że wyczekiwałam momentu, aż szpatagi pojawią się w sklepach, aby przystąpić do działania. Tarta idealnie nadaje się na szybką kolację, czy wizytę niezapowiedzianych gości. W zasadzie ciężko wyobrazić sobie prostsze i szybsze danie:-)  

Składniki: ( 4 porcje)
opakowanie ciasta francuskiego
10 zielonych szparagów
kulka mozzarelli
kilka gałązek tymianku

Nagrzać piekarnik do 200 C. Ciasto francuskie rozwinąć na blachę do pieczenia i powywijać na brzegach, aby zrobiła się ramka. Następnie środek ciasta ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Włożyć na 10 min do piekarnika. W międzyczasie obrać szparagi (oderwać zdrewniałe końce, obrać szparaga ze skórki tak do 2/3 wysokości chyba że są cieniutkie to nie trzeba.) Przed ułożeniem szparagów na tarcie gotowałam je w lekko osolonej wodzie ok. 4 min, aby lekko zmiękły. Po wyjęciu podpieczonej tarty z piekarnika ułożyć na niej plasterki mozzarelli a następnie szparagi, jeden obok drugiego. Można całość posypać pomidorkami koktajlowymi- gdy, akurat mamy je w lodówce oraz kilkoma gałązkami świeżego tymianku. Wstawić na 10-15 min. do piekarnika, aż się zarumieni i lekko przypiecze.   

















2 komentarze:

  1. Nie mogę się napatrzeć na twoje zdjecia ,cudowne,mogłabym zjeść nawet szparagi,za którymi nie przepadam,ta tarta kojarzy mi się z fortepianem,tak,jestem trochę szalona,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł, bardzo apetycznie :>

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...