Ach te kolorowe sałatki. Chyba nigdy nie znudzą mi się w codziennym jadłospisie. Ostatnio uwielbiam połączenie suszonych pomidorów wraz z kaparami. Czasem wystarczy kilka ziarenek tego aromatycznego warzywa, aby nadać potrawie bardziej wyrazistszy smak.
Składniki: ( 2 porcje)
100g mix ulubionych sałat (np radicchio, rukola, lodowa, endivia, lolo rosso itp)
2 łyżki kaparów
łyżka prażonych pestek dyni
2 łyżki pokrojonych, czarnych oliwek
6 suszonych pomidorów z zalewy
łyżka parmezanu
Sos:
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
łyżeczka musztardy
kilka świeżych ziół ( jakie akurat masz pod ręką np. bazylia, oregano, tymianek)
Do garnuszka wlej sok z cytryny, szczyptę soli, łyżeczkę musztardy i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj oliwę z oliwek oraz posiekane zioła. Odstaw sos na 15 min. do lodówki.
Umyte sałaty przesyp do miski, dodaj pokrojone w krążki oliwki, kapary, całe suszone pomidory. Następnie polej wszystko uprzednio przygotowanym sosem, posyp pestkami dyni i parmezanem. Nic prostszego:-)
Pysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńNo wybornie! Kolorami przyciąga :)
OdpowiedzUsuń