Składniki: ( 2 porcje)
400 g makaronu spaghetti
400 g krewetek ( świeże lub mrożone- wcześniej rozmrozić)
3 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek-lub więcej
1 cm papryczki chilli
posiekana pietruszka
2 łyżki startego parmezanu
łuk białego wina
Makaron gotujemy wedle wskazówek na opakowaniu. W międzyczasie wyjmujemy krewetki ( jeżeli były mrożone to dokładnie je rozmrażamy) Nacinamy je na grzbiecie i wyciągamy brązową nitkę (jelito). Dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na patelnię wlewamy oliwę, rozdrobniony czosnek, posiekane chilli i mieszając czekamy, aż się zarumieni. Wrzucamy krewetki i smażymy po 3 min z każdej strony, podlewamy winem- ilość wedle uznania i czekamy, aż sos troszkę odparuje. Makaron układamy na talerze i polewamy powstałym sosem z krewetkami. Posypujemy pietruszką i parmezanem.
O jak pysznie. I piękne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńuwielbiam, często robię gdy nie chce mi sie wymyślać niczego skomplikowanego :)
OdpowiedzUsuńKocham krewetki. I spaghetti tez :) Gdybym tylko mogla porwalabym Ci ten talerz :) Piekne zdjecia.
OdpowiedzUsuńPotrafisz wzbudzić apetyt ;)nie mogę się oprzeć tym zdjęciom, są świetne!
OdpowiedzUsuńProste, piękne i estetyczne. W soborowy smak również nie śmiem wątpić. ;) Może nawet to danie stanie się inspiracją na dzisiejszy obiadek. ;)
OdpowiedzUsuń