To bardzo prosta w przygotowaniu i niezwykle smaczna zupa.
Składniki:
3 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku
pół cebuli
2 łodygi selera naciowego
kilka różyczek kalafiora
kilka liści kapusty
kilka fasolek szparagowych lub groszku
pół małej cukinii
puszka pomidorów Pelati
garść ciecierzycy
gałązka bazylii
zielona pietruszka
parmezan
W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojony drobno czosnek i cebulę. Smażymy przez kilka minut, uważając, aby się nie przypaliło. Dodajemy pokrojone w cieniutkie plasterki łodygi selera, różdżki kalafiora, fasolkę szparagową, pół cukinii cienko pokrojonej ze skórką, posiekanych drobno liści kapusty. Smażymy przez kilka minut i dodajemy puszkę pomidorów w zalewie oraz szklankę wody. Możemy dorzucić skórkę z parmezanu dla lepszego aromatu. Gotujemy na małym ogniu przez kilkanaście minut. Solimy i dodajemy garść ciecierzycy, gałązkę bazylii opcjonalnie. Na końcu, przed podaniem posypujemy zieloną pietruszką oraz startym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz