Sałatki z owocowym akcentem od zawsze stanowią mój faworyt. Kwaskowy grapefruit, dojrzałe awokado, słodkie daktyle i delikatne krewetki-to połączenie, które na długo utkwiło mi w pamięci.
Składniki:
garść rukoli lub innej sałaty
ćwiartka pomarańczowego graperfuita
2 dorodne daktyle
3-4 duże krewetki
ćwiartka dojrzałego awokado
łyżka orzechów włoskich
Sos
dwie łyżki oliwy z oliwek
kilka kropel soku z limonki
ząbek czosnku
trochę zielonej pietruszki
kilka kropel octu balsamicznego
Na rukoli kładziemy kawałki grapefruita, orzechów włoskich, pokrojonego na paseczki awokado. Dodajemy uprzednio usmażone na maśle krewetki i małe kawałeczki dorodnych daktyli. (Trafiłam na świeżą dostawę z Izraela- po prostu rozpływały się w ustach.) Składniki sosu należy dokładnie wymieszać i polać sałatkę przed podaniem. W zasadzie nic prostszego:-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz