Doskonałe krewetki można przyrządzić zaledwie w kilka minut.Tym razem skusiłam się na wersję z chili i imbirem-dość ostrą, ale jakże aromatyczną.
Składniki:
300-400 g dużych krewetek (najlepsze są te świeże w kolorze ciemnym)
mała puszka mleczka kokosowego
3 ząbki czosnku
odrobina papryczki chilli
pół limonki
kawałek imbiru
pół łyżeczki curry
zielona pietruszka
łyżeczka sosu sojowego
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy
Oliwę z masłem rozgrzać na głębokiej patelni lub w woku. Dodać pokrojony drobno czosnek, smażyć go przez chwilę uważając, aby się nie przypalił. Dodać uprzednio umyte i wysuszone krewetki. Smażyć je ok 1-2 min z każdej strony, nie za długo, gdyż zrobią się gumowate. Następnie zalać je mlekiem kokosowym, po chwili dodać drobno posiekane chili, starty imbir, pół łyżeczki curry, łyżeczkę sosu sojowego. Gotować przez kilka minut co jakiś czas mieszając. Na koniec posypać zieloną pietruszką i gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz