Pyszne Kadry

Pyszne Kadry

sobota, 14 maja 2016

Wegański sernik z nerkowców na bazie z daktyli podany w słoiku z musem malinowym



Deser na bazie nerkowców po prostu skradł moje serce. Jest wegański, bezcukrowy, bezglutenowy. Konsystencją przypomina nieco kremowy, delikatny sernik, który wciąga coraz bardziej przy każdej kolejnej łyżeczce. W połączeniu ze spodem z daktyli i musem malinowym powstaje na prawdę fantastyczny deser. Odkąd po raz pierwszy go wypróbowałam zupełnie przeszła mi ochota  na tradycyjny sernik. Szczególnie  teraz, gdy lato zbliża się wielkimi krokami będzie doskonałą propozycja na  lekki, zdrowy deserek bez pieczenia- uzupełniony całą masa sezonowych owoców. Po prostu pycha :-D   

Składniki:

spód:
25 g migdałów
25 g orzechów laskowych
ok 6 daktyli

nadzienie
80 g orzechów  nerkowca
3 łyżki mleka kokosowego
3 łyżki syropu z agawy

mus malinowy
100 g malin
2 łyżki syropu z agawy
 łyżka wiórków kokosa

Spód: Migdały, orzechy laskowe oraz daktyle namaczamy na noc. Następnego dnia, lub po upływie kilku godzin  odcedzamy i  blendujemy na gładki krem. Masę wkładamy do słoika lub do kilku mniejszych słoiczków i wkładamy do lodówki.

Nadzienie: Orzechy nerkowca namaczamy na noc.  Następnie odcedzone  blendujemy z syropem z agawy oraz mlekiem kokosowym na gładki mus. Uzupełniamy nim kolejną warstwę deseru.

Mus malinowy:  80 g malin miksujemy na gładki mus z dodatkiem syropu z agawy. Uzupełniamy nim kolejna warstwę deseru.Całość dekorujemy świeżymi malinami i posypujemy wiórkami kokosa. 








4 komentarze:

  1. Wygląda obłędnie! A musem malinowym nigdy nie pogardzimy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :-) Ja również mus malinowy mogłabym jeść na okrągło :-D

      Usuń
  2. Orzechy laskowe obieramy ze skorki?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...