Galette wywodzi się z kuchni francuskiej i oznacza okrągłe, płaskie i
niezwykle chrupiące ciasto. Do jego przygotowania użyć można dowolnych
owoców takich jak wiśnie, truskawki, maliny czy śliwki. Szczególnie w
okresie zimowym można skorzystać z mrożonych. Ciasto po upieczeniu charakteryzuje się niezwykłą kruchością, delikatnością oraz owocowym aromatem. Do jego przygotowania nie potrzeba używać żadnej foremki, a i tak jest piękne i rustykalne. Tylko jedna uwaga- znika na prawdę szybko:-)
Składniki:
Ciasto kruche:
140 g mąki razowej
5 łyżek cukru trzcinowego
szczypta soli
pół łyżeczki cynamonu
100 g zimnego masła
Nadzienie:
100 g wiśnie bez pestek Hortex
100 g mieszanka owocowa Hortex
30 g masła
2 łyżki cukru trzcinowego
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, sól, cynamon oraz
pokrojone w kosteczkę zimne masło. Ucieramy całość aż powstanie drobna
kruszonka (można też użyć miksera). Połączone składniki formujemy w kulę
(dodajemy odrobinę wody jeśli ciasto jest zbyt kruche).Następnie
zawijamy ciasto w folię i wkładamy do lodówki na ok. 45 minut.
po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 C. Schłodzone ciasto wyjmujemy
z lodówki i wykładamy na arkusz papieru do pieczenia oprószony mąką.
Rozwałkowujemy je na okrąg o średnicy ok. 35 cm. Na środku układamy
zamrożone wiśnie Hortex oraz mieszankę owocową Hortex, pozostawiając ok.
2 cm wolnego brzegu. Brzegi ciasta zwijamy na owoce. Roztopionym masłem
smarujemy całość i posypujemy cukrem. Wstawiamy do piekarnika na ok. 30
minut, aż się upiecze na złoty kolor. Jemy na gorąco.
O tak, pyszne kadry ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam to ciasto, prezentuje się obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńPysznie i kolorowo :)
OdpowiedzUsuńNie można mu się oprzeć... :)
OdpowiedzUsuń