Pyszne Kadry

Pyszne Kadry

piątek, 19 grudnia 2014

Galette z wiśniami i owocami



Galette wywodzi się z kuchni francuskiej i oznacza okrągłe, płaskie i 
niezwykle chrupiące ciasto. Do jego przygotowania użyć można dowolnych 
owoców takich jak wiśnie, truskawki, maliny czy śliwki. Szczególnie w 
okresie zimowym można skorzystać z mrożonych. Ciasto po upieczeniu charakteryzuje się niezwykłą kruchością, delikatnością oraz owocowym aromatem.  Do jego przygotowania nie potrzeba używać żadnej foremki, a i tak jest piękne i rustykalne. Tylko jedna uwaga- znika na prawdę szybko:-)

Składniki:

Ciasto kruche:

140 g  mąki razowej
5 łyżek cukru trzcinowego
szczypta soli
pół łyżeczki cynamonu
100 g zimnego masła

Nadzienie:

100 g wiśnie bez pestek Hortex
100 g mieszanka owocowa Hortex
30 g masła
2 łyżki cukru trzcinowego

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, sól, cynamon oraz 
pokrojone w kosteczkę zimne masło. Ucieramy całość aż powstanie drobna 
kruszonka (można też użyć miksera). Połączone składniki formujemy w kulę 
(dodajemy odrobinę wody jeśli ciasto jest zbyt kruche).Następnie 
zawijamy ciasto w folię i wkładamy do lodówki na ok. 45 minut.
po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 C. Schłodzone ciasto wyjmujemy 
z lodówki i wykładamy na arkusz papieru do pieczenia oprószony mąką. 
Rozwałkowujemy je na okrąg o średnicy ok. 35 cm. Na środku układamy  
zamrożone wiśnie Hortex oraz mieszankę owocową Hortex, pozostawiając ok. 
2 cm wolnego brzegu. Brzegi ciasta zwijamy na owoce. Roztopionym masłem 
smarujemy całość i posypujemy cukrem.  Wstawiamy do piekarnika na ok. 30 
minut, aż się upiecze na złoty kolor. Jemy na gorąco.








4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...