Pyszne Kadry

Pyszne Kadry

niedziela, 7 grudnia 2014

Clafoutis z borówkami amerykańskimi


W wersji oryginalnej ten francuski deser przygotowywany jest z czereśni.  Tym razem zapraszam jednak na nieco zmodyfikowaną wersję  z borówkami amerykańskimi. Użyłam świeżych, ale równie dobrze nadadzą się mrożone. Możemy skorzystać z zapasów jakie zostały nam z lata. Deser ten wychodzi wspaniale zarówno ze świeżymi jak i mrożonymi owocami, polecam spróbować wiśni, malin, truskawek, jagód, brzoskwiń albo zrobić mix z owoców leśnych. Smak ma dość charakterystyczny, ale gwarantuję, że nie będziecie zawiedzeni. Na dodatek robi się go po prostu błyskawicznie!

Składniki:

    • szklanka borówek amerykańskich
  • 2 jajka
  • pół szklanki mąki
    • skórka starta z pomarańczy
  • 2 łyżki miodu
  • 3/4 szklanki mleka
  • łyżka cherry lub innego likieru owocowego
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
  • masło do wysmarowania formy do pieczenia
Formę do pieczenia nacieramy masłem i rozsypujemy na dnie umyte borówki. Następnie mieszamy w misce wszystkie pozostałe składniki. Wlewamy powstałą masę i pieczemy w 180C przez około 50 min. Podajemy posypane cukrem pudrem i zjadamy jeszcze ciepłe.






2 komentarze:

  1. Tutaj zawsze tak pysznie :) nie mogę się napatrzeć :)

    www.zakochana-babeczka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wierzę, nowy wpis! Warto było czekać :))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...