Stir-fry z woka to jeden z moich ulubionych sposobów na przygotowanie pysznego, zdrowego i szybkiego dania. Uwielbiam to bogactwo smaków skumulowane na jednej patelni. Imbir, limonka, sos sojowy, czosnek, olej kokosowy to dla mnie podstawa do komponowania różnorodnych, orientalnych pyszności. Zamiast kurczaka bardzo często dodaję krewetki lub łososia. Z warzywami jest prościej bo kroję w cieniutkie paseczki te, które akurat mam pod ręką. Uwielbiam ten mix smaków i aromatów, który unosi się w kuchni jeszcze długo po skonsumowaniu tego pysznego dania:-).
Składniki: ( 2 porcje)
300 g makaronu chińskiego ( użyłam Makaron 3 minutowy- House of Asia)
podwójna pierś z kurczaka
5 suszonych grzybów mun
marchewka
200 g pędów bambusa
cebula
kawałek imbiru
3 łyżki oleju kokosowego
garść orzechów nerkowca
łyżka ziaren sezamu
zielona cebulka
marchewka
200 g pędów bambusa
cebula
kawałek imbiru
3 łyżki oleju kokosowego
garść orzechów nerkowca
łyżka ziaren sezamu
zielona cebulka
pół papryczki chili
sok z limonki
50 mln sosu słodko-kwaśnego
sok z limonki
50 mln sosu słodko-kwaśnego
50 mln gotowej marynaty/sosu teriyaki
ząbek czosnku
4 łyżki sosu sojowego
łyżka oleju sezamowego
ząbek czosnku
4 łyżki sosu sojowego
łyżka oleju sezamowego
Piersi z kurczaka myjemy, czyścimy i tniemy w podłużne paseczki. Następnie skrapiamy sokiem z pół limonki, dodajemy starty ząbek czosnku, łyżeczkę tartego korzenia imbiru, łyżkę oleju sezamowego, łyżkę sosu sojowego oraz 50 mln gotowej marynaty/sosu teriyaki. W tak przygotowanej marynacie pozostawiamy kurczaka ok. 1 h. Zalewamy grzybki mun wrzącą wodą i odstawiamy na kilka minut, aż zwiększą swoją objętość. Po tym czasie kroimy je na cienkie paseczki. Następnie obieramy marchewkę i kroimy na kilkucentymetrowe, cienkie słupki. Odcedzamy kiełki bambusa z zalewy. Zieloną część cebuli dymki kroimy na podłużne paseczki, podobnie czynimy z imbirem. Następnie do wrzącego garnka z wodą wrzucamy makaron. Gotujemy wedle przepisu na opakowaniu, następnie odcedzamy i odstawiamy na bok. Rozgrzewamy woka z 3 łyżkami oleju kokosowego. Dodajemy kurczaka z zalewą i smażymy ok 10 min. cały czas mieszając. Następnie dodajemy marchewkę, grzyby mun, kiełki bambusa, paseczki imbiru oraz orzeszki nerkowca i dalej mieszamy. Po czasie dodajemy sos słodko-kwaśny oraz sos sojowy. Po ok. 5 minutach do woka wsypujemy słupki cebuli dymki, a zaraz po tym ugotowany makaron i dokładnie mieszamy. Posypujemy posiekaną papryczką chili oraz sezamem. Zjadamy od razu:-)
Też uwielbiam dania z woka. A jak w dodatkach jest sos teriyaki - niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuńA z innej beczki - co jest na tych zdjęciach tłem? Bardzo mi się podoba ten efekt!
U mamy w piekarniku znalazłam starą blachę do pieczenia ciasta i to właśnie ona służy mi czasem za tło :-). Szkoda tylko,że nie jest trochę większa.
Usuńbardzo apetyczne! nie mogę się napatrzeć na te zdjęcia!
OdpowiedzUsuńDanie wyszło smaczne 😊na pewno zrobię je jeszcze 😄
OdpowiedzUsuń