Pieczone jabłko to najprawdopodobniej jeden z najprostszych deserów. Zabieram się za jego przygotowywanie zazwyczaj wtedy, gdy domowa półka ze smakołykami świeci pustkami, a mam ogromną ochotę na "coś dobrego" bez wyrzutów sumienia. Co prawda wersja z bitą śmietaną jaką prezentuję dzisiaj nie jest zbyt dietetyczna :-) ale bez problemu można pominąć ten element zastępując śmietanę łyżeczką miodu. Jeżeli jednak nie jesteście na diecie sugeruję użyć śmietanki, która doskonale rozpłynie się po gorącym jabłku...Mniam:-) Tak więc zdecydowanie polecam ten nieskomplikowany i szybki w przygotowaniu deser, który skutecznie uprzyjemni, każdy zimowy wieczór.
Składniki: (3 sztuki)
3 jabłka
3 orzechy włoskie
6 orzechów laskowych
2 łyżeczki rodzynek
6 orzechów laskowych
2 łyżeczki rodzynek
2 łyżeczki płatków owsianych
2 łyżeczki suszonej żurawiny
1 łyżeczka ziaren słonecznika lub dynii
cynamon, lub przyprawa do piernika
2 łyżeczki suszonej żurawiny
1 łyżeczka ziaren słonecznika lub dynii
cynamon, lub przyprawa do piernika
100 mln śmietany kremówki
3 łyżki cukru
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jabłka myjemy i wydrążamy gniazdo nasienne. Orzechy, rodzynki i żurawinę siekamy, dodajemy płatki owsiane i pestki dynii, słonecznika. Mieszamy razem z przyprawami i wkładamy mieszankę do wydrążonych jabłek. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 20 - 30 minut. W międzyczasie ubijamy śmietaną z cukrem na sztywną pianę. Po wyjęciu jabłek z piekarnika na każde nakładamy łyżkę śmietanki. Podajemy od razu jeszcze ciepłe.
*Zamiast bitej śmietany można ozdobić jabłko ubitą pianą z białek. Na trzy jabłka wystarczy jedno małe białko i kilka łyżek cukru. Białka z cukrem ubijamy na sztywną i błyszczącą pianę. Przed pieczeniem nakładamy łyżką na każde jabłko. Pieczemy krócej niż 30 min, gdyż piana może się przypalić.
O mamuniu cudne zdjęcia ! Aż się zaśliniłam :)
OdpowiedzUsuńMmm, coś wspaniałego...
OdpowiedzUsuńBardzo spodobała mi się opcja z bezą, koniecznie muszę spróbować :)
mniam <3
OdpowiedzUsuń