Zapraszam na mocno aromatyczne babeczki z delikatną masą serową i słodkim karmelem. Są puszyste, miękkie w środku, nie za słodkie, o mocnym zapachu przypraw korzennych. Przygotowanie tych małych pyszności trwa na prawdę bardzo krótko. Nie są przesadnie słodkie, dlatego można zjeść ich całkiem sporo. Zdecydowanie najlepiej smakują zaraz po przyrządzeniu. Polecam koniecznie wypróbować jeszcze w Starym lub Nowym Roku :-)
Składniki: (9 sztuk)
Spód babeczek:
- 30 g masła
- 40 g cukru
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka przypraw przyprawy piernikowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki sody
oczyszczonej
- 75 g mąki pszennej
- 30 mln mleka
- 1 małej jajko
Masa serowa:
-250 g kremowego biełego sera
-100 mln śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
Polewa karmelowa:
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki śmietanki kremowej 30%
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki wody
Piekarnik nagrzewamy do 180
stopni C. Formę na muffiny wykładamy papilotkami. W garnku roztapiamy masło,
dodajemy cukier i podgrzewamy cały czas mieszając. Następnie dodajemy miód,
przyprawę piernikową oraz cynamon. Po zdjęciu z ognia dodajemy mleko, sodę,
oraz jajko. Na końcu wsypujemy mąkę i mieszamy, aż pozbędziemy się grudek.
Powstałą masę przelewamy do papilotek ( ok. 1,5 łyżki na babeczkę). Pieczemy
ok. 20-25 min. do suchego patyczka.
W międzyczasie ubijamy śmietanę z
cukrem. Tak powstałą masę dodajemy do kremowego serka delikatnie mieszając.
W rondelku podgrzewamy
cukier do czasu, aż zacznie się
rozpuszczać. Następnie wlewamy wodę i dalej mieszamy. Po czasie wlewamy
śmietankę oraz masło i dalej mieszamy do czasu, aż masa się zagotuje. Następnie
zdejmujemy z ognia i czekamy, aż się ostudzi.
Na upieczone babeczki nakładamy
masę serową i polewamy sosem karmelowym.
Wyglądają przecudnie. Smak piernika nie znudzi mi się jeszcze długo, choć święta minęły, więc te babeczki to idealna propozycja.
OdpowiedzUsuńMmm genialne połączenie! 3 przepyszne smaki :)
OdpowiedzUsuńO mniam, rozpustne maleństwa :)
OdpowiedzUsuń