Pyszne Kadry

Pyszne Kadry

środa, 20 marca 2013

Placuszki z ricottą i sałatką z pomidorów


Smażona ricotta to jeden z wielu przysmaków na jaki trafiłam wertując wspaniałą "Włoską wyprawę Jamiego." Placuszki są chrupiące z zewnątrz, miękkie i jedwabiste w środku, idealnie smakują zaraz po przyrządzeniu.
Po prostu pycha!

Składniki: (4 porcje)

350 g sera ricotta
1 łyżka świeżo startego parmezanu
1 małe jajko
płaska łyżka mąki
szczypta soli morskiej
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
kilka dojrzałych pomidorków koktajlowych
garść listków bazylii
oliwa z pierwszego tłoczenia
łyżeczka ostu z czerwonego wina
szczypta gałki muszkatołowej

Ricottę należy wymieszać z parmezanem, mąką, jajkiem, szczyptą soli i pieprzu. Następnie pokroić pomidorki, dodać liście bazylii, ocet winny, łyżkę oliwy.  Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Nakładać łyżką  porcje ciasta i smażyć po kilka minut z każdej strony, aż się zarumienią. Należy uważać przekładając placki, gdyż są bardzo delikatne. Podawać natychmiast po upieczeniu, posupując parmezanem, szczyptą soli, gałką muszkatołową  oraz porcją posiekanych pomidorków.  













7 komentarzy:

  1. Jak zwykle świetne foty na super deseczkach :) Skad je bierzesz? (deseczki, nie foty ;>)

    OdpowiedzUsuń
  2. Skoro to propozycja Jamiego, to na pewno muszą być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak one pięknie i pysznie wyglądają! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają cudnie :)
    A Twoje zdjęcia mnie oczarowały :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robisz piękne zdjęcia ;)
    A te placuszki zapowiadają się bardzo smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają przepysznie! Mniam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...