Gdy spodziewam się gości,
a brak mi czasu na spokojne przygotowanie kolacji, ciasto francuskie okazuje
się absolutnym wybawieniem. To idealna baza pod różnego rodzaju przekąski,
zarówno te słodkie jak i wytrawne. Tym razem przygotowałam tradycyjną wersję z mozzarellą i pomidorkami. Aż trudno uwierzyć, że znika ze stołu tak szybko jak się pojawia.
Składniki:
540g ciasta francuskiego (opakowanie)
kilkanaście pomidorków koktajlowych
300 g mozzarelli (2x opakowania)
garść rukoli do posypania
Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie
położyć na niej ciasto francuskie i zagiąć brzegi. Nakłuć ciasto widelcem i
wstawić na ok. 20 min do piekarnika nagrzanego do ok. 180C. W razie konieczności
uklepać ciasto w trakcie pieczenia, gdyby się za bardzo podniosło. Wyjąć, gdy
się zarumieni. Następnie ułożyć plastry mozzarelli oraz pokrojone pomidorki
koktajlowe. Włożyć powrotem do piekarnika na ok. 7 min, aż ser się roztopi. Przed
podaniem posypać rukolą.
uwielbiam tarty, przepysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńWygląda bosko - uwielbiam rukolę, zwłaszcza w zapiekankach w połączeniu z pysznym, roztopionym serem... Błyskawiczna alternatywa dla pizzy ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńWygląda powalająco!
OdpowiedzUsuńW prostocie siła! Szałowa.
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkiego rodzaju tarty, a ta wygląda wprost wyśmienicie, do tego ulubione przez wielu składniki:)
OdpowiedzUsuńZapraszam do obejrzenia mojego blogu: harmoniasmaku9.blogspot.com