Spotkałam się przynajmniej z kilkoma wersjami tej popularnej
sałatki. Tym razem postanowiłam przyrządzić ją z kaparami, grillowanym
kurczakiem i pysznym kremowym sosem. Prosto, szybko i niezwykle sycąco.
Składniki: ( 2 porcje)
mix ulubionych sałat (rzymska, radicchio, rukola, roszponka,
lodowa itp.)
2 łyżki kaparów
pół czerwonej cebuli
pojedynczy filet z kurczaka
kilka kropel cytryny
łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz
parmezan do posypania
grzanki (opcjonalnie)
Sos:
Sos:
1 żółtko
1 łyżka musztardy
1 łyżka oliwy z oliwek
ząbek czosnku
łyżeczka soku z cytryny
łyżka jogurtu naturalnego
świeżo zmielony pieprz
Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki, zalewamy oliwą z oliwek, posypujemy solą i pieprzem, dodajemy kilka kropel cytryny i odkładamy na kilkanaście minut do lodówki. Następnie pieczemy na patelni grillowej. W międzyczasie na umytą sałatę kładziemy kapary, pokrojoną w kostkę cebulę i grillowaną pierś z kurczaka. Przed podaniem polewamy sosem i posypujemy startym parmezanem.
Sos: Drobno posiekany i roztarty na desce czosnek wkładamy do miseczki i dodajemy żółtko plus oliwę. Miksujemy na jasną i kremową masę. Dodajemy musztardę, szczyptę soli, sok z cytryny, jogurt naturalny i mieszamy. Na końcu posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz