Przyznam, że babeczki te robiłam po raz pierwszy. "Chodziły" za mną już od kilku tygodni więc wreszcie skusiłam się tę czekoladową bombę. Na szczęście robi się je niezwykle sprawnie i bardzo szybko.
Składniki - 4 porcje
-2 jajka
-140 g czekolady gorzkiej
-120 g cukru
-120 g masła
-2 łyżki mąki
Cztery foremki smarujemy masłem, odstawiamy na bok. W rondelku roztapiamy masło, wrzucamy czekoladę, mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy na bok do przestygnięcia. Białka ubijamy z cukrem tak, aby powstała sztywna piana. Dodajemy do niej żółtka, płynną czekoladę oraz mąkę i delikatnie mieszamy. Następnie nakładamy pozostałe ciasto do foremek (tak do połowy) i wstawiamy do nagrzanego na 200C piekarnika. Pieczemy ok 13-15 min. Im dłużej tym będą bardziej suche w środku dlatego zalecam wyciągać je wcześniej. Teraz pozostaje tylko zanurzyć łyżeczkę i napajać się uroczym widokiem i wybornym smakiem płynnej czekolady.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz