Pyszne Kadry

Pyszne Kadry

niedziela, 20 stycznia 2013

Ciasteczka z płynną czekoladą


Przyznam, że babeczki te robiłam po raz pierwszy. "Chodziły" za mną już od kilku tygodni więc wreszcie skusiłam się tę czekoladową bombę. Na szczęście robi się je niezwykle sprawnie i bardzo szybko. 

Składniki - 4 porcje
-2 jajka
-140 g czekolady gorzkiej
-120 g cukru
-120 g masła
-2 łyżki mąki

Cztery foremki smarujemy masłem, odstawiamy na bok. W rondelku roztapiamy masło, wrzucamy czekoladę, mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy na bok do przestygnięcia. Białka ubijamy z cukrem tak, aby powstała sztywna piana. Dodajemy do niej żółtka, płynną czekoladę oraz mąkę i delikatnie mieszamy. Następnie nakładamy pozostałe ciasto do foremek (tak do połowy) i wstawiamy do nagrzanego na 200C piekarnika. Pieczemy ok 13-15 min. Im dłużej tym będą bardziej suche w środku dlatego zalecam wyciągać je wcześniej. Teraz pozostaje tylko zanurzyć łyżeczkę i napajać się uroczym widokiem i wybornym smakiem płynnej czekolady.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...