Pyszne Kadry

Pyszne Kadry

wtorek, 22 grudnia 2015

Świąteczna Pavlova z żurawiną


Świąteczna Pavlova z sosem żurawinowym to dla mnie absolutny must have tegorocznych świąt. Przez przypadek natrafiłam kiedyś na jej zdjęcie na jednym z zagranicznych blogów i już wtedy wiedziałam, że doskonale ozdobi mój świąteczny stół. Hm..niestety moja wersja nieco popękała (zbyt gwałtownie chciałam ja przełożyć w inne miejsce sic!). Co tu dużo mówić-Pavlova okazała się niezwykle trudna modelką :-) Na szczęście pomimo wizerunkowych mankamentów w smaku jest przepyszna. Słodycz bezy doskonale przełamuje kwaskowaty sos żurawinowo-malinowy. Może i nie jest to tradycyjny przysmak na wigilijny wieczór ale świąteczny akcent niewątpliwie w sobie ma:-) Zatem do dzieła jeszcze zdążycie !  

Składniki:

Pavlova

 4 białka jaj rozmiar L (w temperaturze pokojowej)
250g drobnego cukru 
szczypta soli
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka białego octu winnego

Sos żurawinowo-malinowy
125 g świeżej żurawiny
125g  malin (mogą być mrożone)
Sok z 1/2 pomarańczy
1/4 szklanki cukru 

Krem
125ml śmietany 30%
125 mln serka mascarpone
łyżka cukru

Dekoracja w postaci żurawiny oblepionej cukrem
pół szklanki świeżej żurawiny
4 łyżki cukru
Piekarnik nagrzewamy do  120C. Płaską brytfankę wykładamy papierem do pieczenia na którym malujemy jeden duży okrąg (22cm), a następni kolejny wewnątrz nieco mniejszy ( 13cm ). Białka ubijamy ze szczyptą soli dodając stopnowo cukier, aż beza stanie się sztywna, lśniąca i zwarta.  Nie należy zmniejszać ilości cukru gdyż może się nie udać. Pod koniec ubijania dodajemy mąke ziemniaczaną oraz ocet i ubijamy jeszcze ok 1 min. Następnie łyżką nakładamy porcje bezy tworząc okrąg. Górę część bezy spłaszczamy i wygładzamy szpatułką. Następnie umieszczamy bezy w piecu na 2 godziny w temperaturze 120 ° C. Po upływie czasu wyłączamy piekarnik  natomiast bezy pozostawiamy w środku do momentu całkowitego wystudzenia. Jest to bardzo ważne, ponieważ zmniejszy się  ryzyko popękania.W międzyczasie przygotowujemy krem. Mascarpone,śmietanę oraz cukier ubijamy na gładki krem. Odstawiamy do lodówki. Jeżeli chcemy udekorować bezę świeżą żurawiną obtoczoną w cukrze musimy wpierw nalać wody do rondelka i zagotować ją z cukrem. Następnie zalewamy powstałą miksturą świeżą żurawinę i odstawiamy do lodówki aż wystygnie. Następnie obtaczamy w drobnym cukrze.Po wystudzeniu smarujemy bezę kremem, polewamy sosem malinowo-żurawinowym i dekorujemy żurawiną. 








3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...