Śniadanie to niewątpliwie jeden z najprzyjemniejszych posiłków w ciągu dnia. Koniecznie musi być powolne, leniwe, bogate w ulubione smakołyki i gorącą kawę. Szczególnie teraz, gdy szparagi dostepne są niemalże na każdym bazarku, zapraszam na prostą śniadaniową przekąskę z ich udziałem. To doskonałe połączenie delikatnego i chrupiącego warzywa ze słoną, chrupiącą szynką parmeńską w towarzystwie jajka na miękko. Takie proste, a jakże pyszne!
Składniki: ( 2 osoby)
10 zielonych szparagów
8-10 plasterków szynki parmeńskiej
odrobina masła
+
2 jajka na miękko
2 x kromki chleba orkiszowego
=
Śniadanie doskonałe!
Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końce ( same sie złamią w odpowiednim miejscu) oraz wkładamy pionowo ( główkami do góry) do wrzącej wody na ok 1-2 min. Po wyjęciu gdy staną sie intensywnie zielone obtaczamy każdy szynką parmeńską, układamy w naczyniu żaroodpornym, oraz smarujemy końcówki masłem. Wkładamy na ok 9-11 min do piekarnika nagrzanego do 180C.
Jajka na miękko gotujemy 2 i pół min od czasu zagotowania się wody. Po wyjęciu schładzamy zimną wodą i gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz