Własnoręcznie skomponowana
tortilla to idealna propozycja na danie główne lub lunch do pracy. Tym razem
przygotowałam standardową wersję z kurczakiem, pomidorkami i rukolą.
Składniki:
4 pszenne tortille
pierś z kurczaka
awokado
gałązka pomidorków koktajlowych
ulubiony żółty ser
awokado
pół limonki
Sos:
jogurt naturalny
czosnek
pieprz
Kurczaka pokroiłam w cienkie paseczki, skropiłam oliwą, ziołami,
sokiem z limonki i wstawiłam do piekarnika na ok. 20 min. W międzyczasie
rozgniotłam dojrzałe awokado ( zamiast
tradycyjnego guacamole skropiłam masę z awokado sokiem z limonki, posypałam solą
i pieprzem.) Następnie starłam kawałek żółtego sera, przygotowałam rukolę i
pokroiłam pomidorki. Do jogurtu dodałam posiekany czosnek, trochę pieprzu i
soli. ( najlepiej jak tak przygotowany sos poleży trochę w lodówce, aby smaki
się przeniknęły). Następnie podgrzałam placki tortilli w piekarniku ( owinęłam
je w papier śniadaniowy, aby się nie spaliły)-dosłownie kilka minut. Wszystko ułożyłam
na stole i zachęciłam do samodzielnego komponowania swoich wersji.
Wygląda apetycznie. Piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.