Pyszne Kadry

Pyszne Kadry

środa, 3 kwietnia 2013

Wiosenne nori z warzywami, pastą z awokado lub hummusem


Mimo, że  święta już za nami, ja  nadal czuję w żołądku  pysznego mazurka, jajka w majonezie i pieczoną kaczkę. Hm.. najwyższa pora przyrządzić coś lekkiego i zdrowego tak, aby organizm znowu przestawić na właściwe tory:-) Tym razem z pomocą przychodzą mi nori i lodówka pełna świeżych warzyw. Lekko, zdrowo i na prawdę bardzo smacznie.
Zapraszam na sushi z warzyw z pastą z awokado lub hummusem.

Składniki:

4 płaty nori
pół awokado
ćwiartka papryki
pół ogórka zielonego świeżego
4 liście sałaty
kilka gałązek pietruszki
łyżka sezamu

Pasta z awokado

pół dojrzałego awokado
ćwiartka czerwonej cebuli
2 pomidorki koktajlowe
szczypta soli, pieprzu
kilka kropel limonki 


Dojrzałe awokado wkrawamy do miseczki, dodajemy pokrojoną cebulę, posiekane pomidorki, sól, pieprz, krople limonki. Następnie mieszamy lub blendujemy na gładką masę-jak kto woli. 

Hummus z suszonymi pomidorami

pół puszki ciecierzycy
3 suszone pomidory
łyżka sezamu
łyżka oliwy z oliwek
szczypta soli, pieprzu

Ciecierzycę przekładamy do miski, dodajemy pokrojone pomidory suszone, łyżkę oliwy, sezamu, sól pieprz i blendujemy na gładką masę.

Ogórka, paprykę kroimy na cieniutkie, podłużne  paski. Awokado obieramy ze skórki i również kroimy na paski. Na bambusowej macie rozkładamy arkusz nori. Smarujemy go wybraną pastą, na środku układamy paseczki ogórka, papryki, awokado, liście pietruszki i sałaty. Następnie pomagając sobie  bambusową matą zwijamy całość w rulon. Końcówkę nori zwilżamy delikatnie wodą aby była bardziej lepka. 
Gotową rolkę kroimy bardzo ostrym nożem na 2-2,5 centymetrowe kawałki. Układamy na talerzu lub drewnianej tacce i posypujemy sezamem. 
Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby jeść je podobnie jak sushi z  dodatkiem sosu sojowego, pasty wasabi i marynowanego imbiru.













2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...