Zapraszam na sushi z warzyw z pastą z awokado lub hummusem.
Składniki:
4 płaty nori
pół awokado
ćwiartka papryki
pół ogórka zielonego świeżego
4 liście sałaty
kilka gałązek pietruszki
kilka gałązek pietruszki
łyżka sezamu
Pasta z awokado
pół dojrzałego awokado
ćwiartka czerwonej cebuli
2 pomidorki koktajlowe
szczypta soli, pieprzu
kilka kropel limonki
Dojrzałe awokado wkrawamy do miseczki, dodajemy pokrojoną cebulę, posiekane pomidorki, sól, pieprz, krople limonki. Następnie mieszamy lub blendujemy na gładką masę-jak kto woli.
Hummus z suszonymi pomidorami
pół puszki ciecierzycy
3 suszone pomidory
łyżka sezamu
łyżka oliwy z oliwek
szczypta soli, pieprzu
Ciecierzycę przekładamy do miski, dodajemy pokrojone pomidory suszone, łyżkę oliwy, sezamu, sól pieprz i blendujemy na gładką masę.
Ogórka, paprykę kroimy na cieniutkie, podłużne paski. Awokado obieramy ze skórki i również kroimy na paski. Na bambusowej macie rozkładamy arkusz nori. Smarujemy go wybraną pastą, na środku układamy paseczki ogórka, papryki, awokado, liście pietruszki i sałaty. Następnie pomagając sobie bambusową matą zwijamy całość w rulon. Końcówkę nori zwilżamy delikatnie wodą aby była bardziej lepka.
Gotową rolkę kroimy bardzo ostrym nożem na 2-2,5 centymetrowe kawałki. Układamy na talerzu lub drewnianej tacce i posypujemy sezamem.
Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby jeść je podobnie jak sushi z dodatkiem sosu sojowego, pasty wasabi i marynowanego imbiru.
zjawiskowe zdjęcia, takie kolorowe, aż czuć w nich wiosnę :)
OdpowiedzUsuńIle kolorów! Super pomysł :)
OdpowiedzUsuń