Po dość długiej nieobecności pragnę polecić Wam niezwykle prosty, zdrowy, a przy tym lekki przepis na danie z kaszą jaglaną w roli głównej. Ostatnio przy każdej nadarzającej się okazji przygotowuję sobie ten ekspresowy posiłek, który niezwykle przypomina tak uwielbiane przeze mnie risotto. A więc jeżeli nie przejedliście się jeszcze szparagami w tym sezonie,wypróbujcie koniecznie!
Składniki: (2 porcje)
80 g kaszy jaglanej
ok. 8 gałązek zielonych szparagów
8 pomidorków koktajlowych
pół dojrzałego awokado
garść rukoli
łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki startego parmezanu
Kaszę jaglaną gotujemy pod przykryciem w niewielkiej ilości osolonej wody ok.10 min. Po 6 minutach do kaszy dodajemy posiekane na kawałki szparagi. Ugotowaną kaszę ze szparagami wykładamy na talerz, mieszamy z posiekanymi pomidorkami, pokrojonym w kostkę awokado oraz listkami rukoli. Następnie mieszamy wszystko z łyżką oliwy. Na koniec posypujemy całość startym parmezanem.
Chyba nigdy żaden bałagan nie podobał mi się tak bardzo!:-) I te kolory!
OdpowiedzUsuń