Przepis polecam wszystkim którzy, oprócz wielkanocnych babek i mazurków mają w te święta ochotę na coś extra:-)
Składniki ( 2 mini tarty)
80 g mąki
30 g cukru pudru
40 g masło ( schłodzone)
łyżka zimnego mleka
1 małe jajko lub pół dużego
szczypta soli
150 g serka mascarpone
2 łyżki śmietany kremówki
łyżka cukru trzcinowego
Do przesianej mąki wkrawamy masło pokrojone w małe kosteczki, dodajemy jajko, łyżkę mleka, szczyptę soli i ugniatamy. Należy pamiętać, aby ugniatanie nie trwało to za długo, gdyż ciasto będzie wówczas mało kruche. Uformowaną kulkę owijamy folią spożywczą i odkładamy na min. 1 godzinę do lodówki. Po wyjęciu rozwałkowujemy na dwa niewielkie placki o podobnej wielkości. Następnie foremki na mini tarty o średnicy 11 cm. smarujemy masłem i układamy w nich ciasto, które nakłuwamy widelcem. Najlepiej zakryć foremkę folią spożywczą i wysypać trochę ziaren np. fasoli, aby obciążenie nie spowodowało przesuwanie się ciasta do góry i spadku brzegów. Tak przygotowane tarty wkładamy do piekarnika na 15 min., po tym czasie zdejmujemy folię wraz z fasolą i pieczemy kolejne 15 min. W międzyczasie miksujemy serek ze śmietaną na puszysty krem wsypując powoli cukier. Powstałą masę wlewamy na tartaletki i posypujemy borówkami amerykańskimi ( lub innymi świeżymi owocami) Ewentualnie cukrem pudrem-wedle uznania.
wspaniałe zdjęcia, tarty muszą być wspaniałe!
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie!;)
OdpowiedzUsuńWyglądają bajecznie ;D
OdpowiedzUsuńwiesz co... zakochałam się w tych zdjęciach
OdpowiedzUsuńCoś pięknego! Od roku non stop przegladam różne blogi kulinarne i szczerze mówiąc już tyle napatrzyłam się na smakowite zdjęcia, że coraz rzadziej coś mnie szczerze zachwyci, ale te fotografie są pierwsza klasa! Gratulacje! :)
OdpowiedzUsuńStrasznie dziękuję!! Tak miłe słowa dodają mi energii, aby fotografować lepiej i więcej:-)
OdpowiedzUsuńPyszne Kadry
Business loans or personal loan within 2-3 working days with convenient rates.Apply today. Email: lendingcashhelpdesk@gmail.com
OdpowiedzUsuń