Doskonała propozycja dla tych co lubią słodkie, leniwe śniadanie. Plus filiżanka ulubionej zielonej herbaty i mamy poranek idealny. Ciasto szybkie i proste w przygotowaniu.
Składniki:
170 g miękkiego masła
150 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
150 g cukru
łyżka (lub troszkę więcej) startego, świeżego imbiru
2 jajka
2 gruszki
łyżka brązowego cukru
Nagrzać piekarnik do 180 C. Brytfankę wysmarować masłem oraz wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski przesiać mąkę, dodać 160 g masła, cukier, proszek do pieczenia, imbir oraz jajka. Wymieszać wszystko blenderem na jednolitą masę. Następnie przelać ją do brytfanki, wyrównać, na wierzchu ułożyć plasterki gruszki, dość blisko siebie, posypać łyżką brązowego cukru i resztą masła. Piec ok. 35-40 min. Najlepiej smakuje na ciepło.
Przepiękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie :) A zdjęcia niesamowicie apetyczne :)
OdpowiedzUsuńtak cudownie wygląda, że muszę zrobić kiedyś! :D
OdpowiedzUsuńTe zdjęcia mnie powalają...
OdpowiedzUsuń