Tarta z sezonowymi owocami to smakołyk, który zawsze urzeka i będzi urzekał moje podniebienie. Tym razem zapraszam na doskonałą kompozycję kwaśnego rabarbaru ze słodyczą truskawek. Trata znika w mgnieniu oka. Sama bez większego problemu pochłonęłam znaczną jej część:-) Musicie koniecznie wypróbować szczególnie teraz gdy sezon na rabarbar trwa w najlepsze
Składniki:
ciasto
150 g mąki pszennej
1,5 łyżki cukru
szczypta soli
100 g zimnego masła
5 łyżek zimnej wody
1,5 łyżki cukru
szczypta soli
100 g zimnego masła
5 łyżek zimnej wody
nadzienie
0,5 kg rabarbaru
10 truskawek
100 g cukru
pół pomarańczy
1 cukier wanilinowy
1 łyżeczka cynamonu
100 g cukru
pół pomarańczy
1 cukier wanilinowy
1 łyżeczka cynamonu
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól oraz pokrojone w kostkę masło. Rozgniatamy ciasto, aż zrobi się miękkie i zwarte, dodając w międzyczasie zimną wodę. Nie ugniatamy zbyt długo, owijamy w folię spożywczą i odkładamy na 60 min do lodówki.
W międzyczasie płuczemy i kroimy na kawałki rabarbar. Wkładamy do dużego garnka, wsypujemy cukier, skórkę z pomarańczy, wyciśniety sok oraz cynamon. Na małym ogniu gotujemy wszystko ok. 8-10 min tak, aby rabarbar za bardzo się nie rozpadł. Następnie odcedzamy na sitku rabarbar od powstałego soku. Rabarbar odkładamy na bok, sok dalej gotujemy, aż zgęstnieje. Odcedzony rabarbar mieszamy z sosem a do powstałej masy dodajemy posiekane na kawałki truskawki.
W międzyczasie formę na tartę o srednicy ok. 20 cm smarujemy masłem i wykładamy spód 3/4 ilości ciasta. Pozostałą część rozwałkowujemy i wycinamy pionowe paski, które układamy w kratkę na górze tarty. Powstałą masę wlewamy na ciasto i przykrywamy wszystko kratką z ciasta. Całość pieczemy ok 40-45 min. w temperaturze ok. 190 C.
Pysznie wygląda :>
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda bosko. To soczyste nadzienie - pyszności :)
OdpowiedzUsuńAleż pyszna! :)
OdpowiedzUsuń